فهرست مطالب

نشریه مجلس و اقتصاد
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی پندار* صفحات 1-20
    با توجه به تاثیرپذیری اکثر کالاها و خدمات از نرخ ارز و سهم بالای نهاده های واسطه ای از کل واردات، انتظار می رود که تغییرات نرخ ارز تاثیر زیادی بر قیمت های داخلی داشته باشد. علاوه بر این انحرافات از هدف تورمی باعث می شود که بنگاه ها تغییرات نرخ ارز را به سرعت به قیمت ها منعکس کنند. در این راستا، عدم قطعیت ناشی از تکانه های مختلف از کانال اثرگذاری بر تصمیمات مصرف کنندگان و سرمایه گذاران، می تواند منجر به افزایش قیمت کالاها شود. از این رو، با توجه به اثر عدم قطعیت بر عبور نرخ ارز، هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر عدم قطعیت جهانی بر عبور نرخ ارز در ایران و با استفاده از الگوی تغییر رژیم مارکوف و طی دوره زمانی بهار 1391 تا تابستان 1402 است. برای این منظور با توجه به مبانی نظری و متغیرهایی که در مطالعات صورت گرفته در حوزه عبور نرخ ارز بر قیمت های داخلی استفاده شده است، از داده های شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ ارز، شاخص عدم قطعیت جهانی، رشد اقتصادی و نقدینگی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که افزایش نرخ ارز باعث افزایش شاخص قیمت مصرف کننده شده است. با توجه به رابطه مثبت نرخ ارز در بازار آزاد، سیاست گذار باید نوسانات شدید نرخ ارز را کنترل کند که از جمله سیاست های پیشنهادی در این راستا، سیاست تقویت و حمایت از تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات محصولات، توسعه و حمایت از صادرات غیرنفتی به عنوان منبع درآمدی برای کشور و جهت دهی نقدینگی به سمت فعالیت های مولد است. نتایج همچنین نشان می دهد که متغیر شاخص عدم قطعیت جهانی ارتباط غیرخطی مثبت با شاخص قیمت مصرف کننده در هر دو رژیم دارد. بنابراین برای ثبات قیمت ها باید عدم قطعیت به عنوان یکی از عوامل موثر بر قیمت های داخلی مد نظر قرار گیرد و سیاست گذاران با پیش بینی عدم قطعیت ها، سیاست هایی اتخاذ نمایند که اثرات آنها را تقلیل نمایند.
    کلیدواژگان: الگوی مارکوف سوئیچینگ، عبور نرخ ارز، شاخص قیمت مصرف کننده، عدم قطعیت جهانی
  • الهام وفائی*، محمد رضوانی صفحات 21-40
    شاخص فلاکت به عنوان یکی از معیارهای رفاه اقتصادی شناخته می شود و افزایش شاخص فلاکت در یک کشور به معنای بدتر شدن رفاه اقتصادی و اجتماعی مردم آن کشور است. از این رو، بدتر شدن شاخص فلاکت، علاوه بر تاثیرات اقتصادی می تواند پیامدهای فرهنگی و اجتماعی بسیاری را به همراه داشته باشد، لذا شناسایی و ارزیابی عوامل کلان اقتصادی موثر بر این شاخص باید مد نظر برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار گیرد.  از این رو، هدف اصلی این پژوهش بررسی عوامل موثر بر شاخص فلاکت طی دوره زمانی بهار 1391 تا تابستان 1402 می باشد. در مطالعه حاضر از چارچوب شرستا و باتا (2018) و فمبای (1998) که کمک زیادی به انتخاب روش های مناسب می کند، برای تجزیه و تحلیل داده های سری زمانی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که برخی از متغیرهای ایستا و برخی دیگر هم انباشته از مرتبه اول هستند و براساس چارچوب شرستا و باتا (2018) باید الگو خودرگرسیون برداری با وقفه توزیعی برآورد شود. نتایج برآورد الگو نشان دهنده تاثیر مثبت شاخص عدم قطعیت بر شاخص فلاکت در بلندمدت است. همچنین اثر متغیرهای نرخ ارز در بازار آزاد و نرخ مشارکت بر شاخص فلاکت مثبت است و متغیر بهره وری نیروی کار هم اثر منفی بر شاخص فلاکت دارد. نتایج این مطالعه بدین گونه می تواند مورد استفاده قرار گیرد که علاوه بر ضرورت کنترل نوسانات نرخ ارز، اهتمام به اعلام صحیح سیاست های اعمالی و انتشار به هنگام اطلاعات اقتصادی که منجر به کاهش عدم قطعیت سیاست های اقتصادی گردد، می تواند به کاهش شاخص فلاکت کمک نماید.
    کلیدواژگان: الگوی خودرگرسیون برداری با وقفه توزیعی، شاخص فلاکت، شاخص عدم قطعیت، نرخ ارز
  • مریم حیدریان* صفحات 41-64

    افزایش بی سابقه سطح بدهی ها در سراسر کشورها، نقش حکمرانی خوب را بر بدهی عمومی برجسته تر نمود. ادبیات نظری و تجربی نشان داده است کشورهای با ساختار حاکمیتی ضعیف، با مشکل جداسازی سیاست پولی از مدیریت بدهی مواجه هستند، لذا ضرورت وجود حکمرانی مطلوب و ظرفیت نهادی قوی می تواند در کاهش بار بدهی موثر باشد. این مطالعه به بررسی تاثیر حکمرانی خوب بر بدهی های دولت در اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1401-1374 بااستفاده از رگرسیون انتقال ملایم می پردازد. نتایج نشان می دهد که افزایش شاخص حکمرانی خوب در هر دو رژیم خطی و غیرخطی داری اثرگذاری مثبت و معناداری بر بدهی های دولت بوده است، با این تفاوت که در رژیم دوم این اثرات تشدید یافته است. نهادهای قوی به دلیل وجود چارچوب و قوانین مالی قوی می توانند به طور موثری به مهار بدهی در کشورها کمک کنند، ولی در کشورهایی با نهادهای ضعیف تر، به دلیل فقدان چارچوب های نظارتی، نبود ثبات سیاسی و اثربخشی دولت، وجود فساد و غیره می تواند به ناپایداری بدهی ها در کشور بیانجامد. مساله مهمی که در سال های اخیر در ایران بروز نموده است و تبعات آن در تمام ابعاد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور قابل مشاهده است. این مطالعه نشان داد برخی پیامدهای منفی متغیرهای اقتصادی به دلیل ضعف در سیاست های دولت و نهادهای دولتی برای تقویت حکمرانی است که باعث شده محیط بهتری برای ارتقای متغیرهای اقتصادی شکل نگیرد و رشد اقتصادی کاهنده و بدهی های فزاینده را برای ایران به ارمغان بیاورد.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، بدهی های عمومی، رگرسیون انتقال ملایم
  • فاطمه ایرانپور، فوزیه جیحون تبار*، عبدالمجید جلایی صفحات 65-89

    هدف اصلی این پژوهش بررسی و مقایسه تاثیر ردپای اکولوژی و کربن بر فقر چندبعدی در اقتصاد ایران است. در این مطالعه با استفاده از داده های موجود سال های 1398-1368 و روش ARDL سه مدل تصریح و برآورد گردیده است. در هر سه مدل متغیر وابسته ی فقر چندبعدی به صورت یک شاخص ترکیبی از شاخص امید به زندگی و شاخص توسعه انسانی تعریف شده است، به این صورت که در مدل اول اثر ردپای اکولوژی، در مدل دوم اثر ردپای کربن و در مدل سوم اثر هر دو بعلاوه سایر عوامل اثرگذار بر فقرچندبعدی وارد شده اند. طبق نتایج برآورد مدل اول و مدل دوم در کوتاه مدت و بلندمدت، ردپای اکولوژی و ردپای کربن اثر منفی و معنی داری بر فقر دارند. نتایج برآورد مدل سوم در کوتاه مدت نشان می دهد که ردپای اکولوژی اثر مثبت و ردپای کربن اثر منفی و معنی داری بر فقر دارد. از طرف دیگر نتایج برآورد بلندمدت مدل سوم نشان می دهد شاخص ردپای اکولوژی اثر مثبت و معنی داری بر فقر دارد در حالیکه شاخص تولید کربن اثر منفی بر شاخص فقر چندبعدی دارد. سایر یافته ها حاکی از آن است که در مدل اول و دوم در کوتاه مدت و بلندمدت شاخص سیاست مالی و تورم اثر مثبت و شاخص سیاست پولی اثر منفی و معنی داری بر فقر دارد. نتایج برآورد مدل سوم در کوتاه مدت نشان می دهد که شاخص سیاست مالی اثر منفی و وقفه آن اثر مثبت و معنی داری بر فقر دارد. اثر این متغیر در بلندمدت منفی و البته معنی دار نیست. همچنین در کوتاه مدت و بلندمدت سیاست پولی اثر منفی و تورم در بلندمدت اثر مثبت و معنی داری بر فقر چندبعدی در اقتصاد ایران دارد.

    کلیدواژگان: فقر چندبعدی، ردپای اکولوژی، ردپای کربن، مدل خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL)
  • سردار عمر سعید، سامان قادری*، زانا مظفری، رامین امانی صفحات 91-124

    امروزه، حکمرانی خوب به عنوان یک مفهوم اساسی، در هر سطحی از سازمان ها و جوامع اهمیت فراوانی دارد. این نوع حکمرانی با تمرکز بر شفافیت، عدالت، مشارکت و کارآمدی، تاثیرات عمیقی بر عملکرد و توسعه دارد. از طریق فرایندهای شفاف و مسئولانه، حکمرانی خوب اعتماد عمومی را تقویت کرده و به توسعه پایدار کمک می کند. از طرف دیگر، بیکاری به عنوان یک پدیده اقتصادی و اجتماعی، اهمیت چشمگیری دارد. درنتیجه هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر حکمرانی خوب بر نرخ بیکاری در ایران طی دوره زمانی سال 1990 تا 2021 و با استفاده از روش رگرسیون کوانتایل است. برای رسیدن به هدف پژوهش از متغیرهای سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ناخالص داخلی سرانه، نرخ ارز موثر حقیقی و نرخ تورم به عنوان متغیرهای کنترلی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاخص حکمرانی خوب در تمامی دهک های نرخ بیکاری دارای تاثیر منفی و معنی دار بر نرخ بیکاری است. تولید ناخالص داخلی سرانه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در تمامی دهک های نرخ بیکاری دارای تاثیر منفی و معنی دار بر نرخ بیکاری و دو متغیر نرخ تورم و نرخ ارز حقیقی موثر از دهک اول تا دهک پنجم دارای تاثیر منفی و معنی دار و از دهک ششم تا نهم دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر نرخ بیکاری است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، نرخ بیکاری، ایران، روش رگرسیون کوانتایل
  • سکینه سجودی*، المیرا عزیزی نوروزآبادی صفحات 125-145

    اثر صادرات فناوری بالا بر رشد اقتصادی یکی از مباحث مورد توجه در تحقیقات بوده است. نتایج مطالعات تجربی در خصوص اثر این متغیر بر رشد در کشورهای مختلف متفاوت بوده است و این موضوع می تواند ناشی از تغییر اثرات صادرات فناوری بالا بر رشد تولید در رژیم های مختلف اقتصادی و در نتیجه وجود یک رابطه غیرخطی بین این دو متغیر باشد. در این مقاله رابطه بین صادرات فناوری بالا و متوسط و رشد تولید سرانه 18 کشور صادرکننده نفت در طی دوره 1990-2021 با استفاده از مدل پانل خودتوضیح انتقال ملایم (PSTAR) بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که صادرات فناوری بالا و متوسط بر رشد تولید یک اثر غیرخطی دارد که در آن متغیر انتقال رشد تولید سرانه است. نتایج حاصل از برآورد مدل بیانگر تاثیر مثبت صادرات کالاهای با فناوری بالا و متوسط بر رشد تولید سرانه در رژیم رشد اقتصادی بالا و اثر منفی آن در رژیم رشد اقتصادی پایین است. همچنین بر اساس نتایج وقفه رشد تولید و نسبت سرمایه گذاری ثابت تاثیر مثبت بر رشد تولید سرانه دارند.

    کلیدواژگان: صادرات تکنولوژی بالا، رشد تولید ناخالص داخلی سرانه، مدل پانل خودتوضیح انتقال ملایم
  • رمضان حسین زاده*، مصطفی سعادتی پور، الهام انصاری صفحات 147-165

    نوآوری در یک منطقه یا کشور تحت تاثیر متغیرهای متعددی قرار دارد. یکی از این متغیرها عدم قطعیت در فضای اقتصادی و سیاسی در آن منطقه و کشور است. بر این اساس هدف از این مطالعه بررسی اثر عدم قطعیت جهانی (شامل عدم قطعیت اقتصادی و سیاسی) بر میزان نوآوری در کشورهای منتخب عضو اوپک شامل ایران، عربستان، کویت، قطر، امارات متحده عربی، الجزایر، نیجریه و اکوادور در دوره زمانی 2011-2022 می باشد. برای تخمین رابطه بین متغیرها از مدل اقتصادسنجی دوربین فضایی (SDM) استفاده شده است تا علاوه بر اثرات مستقیم، اثرات فضایی و غیرمستقیم نیز مورد بررسی قرار گیرد. نتایج تخمین مدل نشان داد که متغیر عدم قطعیت سیاست اقتصادی، اثر مستقیم و درون کشوری منفی و معنادار بر میزان نوآوری در این کشورها داشته است. ولی اثرات فضایی و غیرمستقیم این متغیر بر میزان نوآوری کشورها معنادار نبوده است. دو متغیر میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی و شاخص کنترل فساد دارای اثرات مستقیم مثبت و معنادار بودند. اثرات غیرمستقیم و فضایی این دو متغیر معنادار به دست آمده است.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت سیاست اقتصادی، نوآوری، کشورهای اوپک، اقتصادسنجی فضایی
  • سید جمال الدین محسنی زنوزی*، ساناز شهبازی صفحات 166-185

    این مطالعه با رویکرد ترکیب رشد اقتصاد کلان با عرضه و تقاضای حمل ونقل، نقش انواع حمل ونقل بر رشد اقتصادی ایران را بین سال های 1400-1380، به روش سیستم معادلات همزمان (3SLS) بررسی می نماید. نتایج تحقیق نشان داد که هر سه نوع حمل ونقل (زمینی، هوایی و دریایی) بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت و معناداری دارند، به طوری که با یک درصد افزایش در ارزش زیرساخت های بخش حمل ونقل، رشد اقتصادی 2.10 درصد افزایش می یابد. حمل ونقل زمینی با ضریب 783/0 بیش ترین تاثیر را بر نرخ رشد دارد، زیرا حمل ونقل زمینی روش اصلی حمل ونقل کالا و خدمات در داخل یک کشور است. حمل ونقل دریایی با ضریب 0.571 عامل مهمی در رشد اقتصادی است، زیرا نقش مهمی در تجارت بین الملل ایفا می کند و حجم صادرات و واردات توسط بنادر و کشتی ها می تواند به میزان قابل توجهی بر نرخ رشد اقتصادی تاثیرگذار باشد. حمل ونقل هوایی با ضریب 0.037 تاثیر نسبتا کم تری بر رشد اقتصادی دارد، ولی یک عامل مهم در رشد اقتصادی است، زیرا جابجایی افراد و کالاها را در مسافت های طولانی تسهیل می کند و منجر به افزایش بهره وری و رشد اقتصادی می شود. همچنین قیمت خدمات حمل ونقل رابطه عکس  و عرضه خدمات حمل ونقل، جمعیت و میزان درآمد رابطه مثبت و معناداری با تقاضای خدمات حمل ونقل دارند. رابطه قیمت سوخت و کسری بودجه دولت با عرضه خدمات حمل ونقل منفی بوده و رابطه بین میزان بار حمل شده و مسافران جابجا شده و تقاضای خدمات حمل ونقل مثبت و معنادار می باشد. توصیه اصلی مطالعه، گسترش سرمایه گذاری در کریدورهای جاده ای و ریلی جنوب - شمال و غرب - شرق (جاده ابریشم) می باشد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، حمل و نقل زمینی، حمل ونقل هوایی، رشد اقتصادی
|
  • Mehdi Pendar * Pages 1-20
    According to the influence of most items and services on the exchange rate and the high share of intermediate inputs in the total import, it is expected that changes in the exchange rate will have a great impact on domestic prices. In addition, deviations from the inflation target cause companies to quickly reflect changes in exchange rates to prices. In this regard, the uncertainty caused by various impulses from the channel influencing the decisions of consumers and investors can lead to price increase. Therefore, considering the effect of uncertainty on the Exchange Rate Pass-Through, the aim of this study is to investigate the effect of world uncertainty on the exchange rate Pass-Through in Iran using the Markov regime change model and during the period of spring 2012 to summer 2023. For this purpose, according to theoretical foundations and empirical studies, the variables of consumer price index, exchange rate, global uncertainty index, economic growth and liquidity have been used to estimate the model. Considering the positive relationship of the exchange rate in the free market, the policy maker must control the extreme fluctuations of the exchange rate, which include the policies proposed in this regard, the policy of strengthening and supporting domestic production and reducing dependence on the import of products, developing and supporting non-oil exports as a source of income for the country and directing liquidity towards productive activities. The results also show that the world uncertainty index variable has a positive non-linear relationship with the consumer price index in both regimes. Therefore, for price stability, uncertainty should be considered as one of the factors affecting domestic prices, and policy makers should adopt policies to reduce their effects by anticipating uncertainties.
    Keywords: Markov Switching, Exchange Rate Pass-Through, Consumer Price Index, World Uncertainty Index
  • Elham Vafaei *, Mohammad Rezvani Pages 21-40
    The misery index is known as one of the measures of economic well-being, and misery increasing index in a country means the deterioration of the economic and social welfare of the people of that country. Therefore, the worsening of the misery index, in adding to the economic effects, can bring many cultural and social consequences, so the identification and evaluation of macroeconomic factors affecting this index should be considered by planners and policy makers. Therefore, the main goal of this research is to investigate the factors affecting the misery index during the period of spring 2011 to summer 2023. In the present study, the framework of Shrestha and Bhatta (2018) and Fomby (1998), which helps a lot in choosing appropriate methods, has been used to analyze time series data. The results show that some variables are stationary and others are Cointegration of the first order, and based on the framework of Shrestha and Bhatta (2018), the Autoregressive Distributed-Lag Model should be estimated. The model estimation results show the positive effect of the uncertainty index on the misery index in the long term. Also, the effect of the exchange rate variables in the free market and the participation rate on the poverty index is positive, and the labor productivity variable has a negative effect on the poverty index. The results of this study can be used in such a way that in addition to the necessity of controlling exchange rate fluctuations, attention to the correct announcement of applied policies and the timely release of economic information that leads to the reduction of economic policy uncertainty can help to reduce the misery index.
    Keywords: Autoregressive Distributed-Lag Model, Misery Index, Uncertainty Index, Exchange Rate
  • Maryam Heidarian * Pages 41-64

    The unprecedented increase of the debts level in all countries highlighted the role of governance on public debt. Theoretical and empirical literature has shown that countries with weak governance structures face the problem of separating monetary policy from debt management, so the necessity of good governance and strong institutional capacity can be effective in reducing the debt burden. This study examines the effect of governance on government debts in Iran's economy during the period of 1996-2022 using smooth transition regression model. The results showed that increasing the governance index in both linear and non-linear regimes had a positive and significant effect on government debts, with the difference that these effects were intensified in the second regime. The strong institutions can effectively help curb debt in countries due to the existence of strong financial frameworks and laws, but in countries with weaker institutions, due to the lack of regulatory frameworks, the lack of political stability and government effectiveness, the existence of corruption, etc., can lead to debt instability in the country. An important issue that has emerged in Iran in recent years and its consequences can be seen in all economic, social and political aspects of the country. This study showed that some of the negative consequences of economic variables are due to the weakness of government policies and government institutions to strengthen governance, which has caused a better environment to promote economic variables and bring declining economic growth and increasing debts to Iran.

    Keywords: Governance, Public Debt, Smooth Transition Regression, Iran
  • Fatemeh Iranpoor, Fozieh Jeyhoontabar *, Abdolmajid Jalaee Pages 65-89

    The main purpose of this research is to investigate and compare the effect of ecological and carbon footprints on multidimensional poverty in Iran's economy. In this study, three models have been specified and estimated using the available data of 2018-2018 and the ARDL approach. In all three models, the dependent variable of multidimensional poverty is defined as a combination index of life expectancy index and human development index, so that in the first model, the effect of the ecological footprint, in the second model, the effect of the carbon footprint, in the third model, the effect of both and other factors affecting multidimensional poverty have been included. According to the estimation results of the first model and the second model in the short and long term, ecological and carbon footprints have a negative and significant effect on poverty. The results of the estimation of the third model in the short term show that the ecological footprint has a positive effect and the carbon footprint has a negative and significant effect on poverty. On the other hand, the long-term estimation results of the third model show that the ecological footprint has a positive and significant effect on poverty, while the carbon footprint has a negative effect on the multidimensional poverty index. Other findings indicate that in the first and second models, in the short and long term, the index of fiscal policy and inflation has a positive effect and the index of monetary policy has a negative and significant effect on poverty. The results of the estimation of the third model in the short term show that the fiscal policy index has a negative effect and its lag has a positive and significant effect on poverty. The effect of this variable in the long term is negative and of course not significant. Also, in the short and long term, monetary policy has a negative effect and inflation in the long term has a positive and significant effect on multidimensional poverty in Iran's economy.

    Keywords: Multidimensional Poverty, Ecological Footprint, Carbon Footprint, Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL)
  • Sardar Omar Saeed, Saman Ghaderi *, Zana Mozaffari, Ramin Amani Pages 91-124

    Nowadays, good governance is recognized as a fundamental concept that holds significant importance at every level of organizations and societies. This type of governance, which focuses on transparency, justice, participation, and efficiency, profoundly impacts performance and development. Through transparent and accountable processes, good governance strengthens public trust and contributes to sustainable development. On the other hand, unemployment, as an economic and social phenomenon, is of notable importance. Therefore, the primary aim of this research is to examine the impact of good governance on the unemployment rate in Iran during the period from 1990 to 2021 using the quantile regression method. To achieve the research objective, variables such as foreign direct investment, per capita GDP, the real effective exchange rate, and the inflation rate have been used as control variables. The results of this study indicate that the good governance index has a negative and significant effect on the unemployment rate across all unemployment rate deciles. Per capita GDP and foreign direct investment also have a negative and significant impact on the unemployment rate across all deciles. Meanwhile, the inflation rate and the real effective exchange rate have a negative and significant effect on the unemployment rate from the first to the fifth decile, and a positive and significant effect from the sixth to the ninth decile.

    Keywords: Good Governance, Unemployment Rate, Iran, Quantile Regression Method
  • Sakineh Sojoodi *, Elimira Azizi Norouzabadi Pages 125-145

    The impact of high technology exports on economic growth has been a topic of considerable research interest. Emprical studies examining the effect of this variable on growth in different countries have yielded varying results. These inconsistencies can be attributed to the changing effects of high technology exports on production growth within different economic regimes, as well as the existence of a non-linear relationship between these two variables. This paper investigates the relationship between high and medium technology exports and per capita production growth in 18 oil exporting countries from 1990 to 2021, utilizing the PSTAR model. The findings reveal a non-linear effect of high and medium technology exports on production growth, with per capita production growth serving as the transition variable. The estimated model demonstrates the positive impact of high and medium technology goods exports on per capita production growth during periods of high economic growth, while revealing a negative impact during periods of low economic growth. Additionally, the results indicate that production growth first lag and the fixed investment ratio have a positive influence on per capita production growth.

    Keywords: High-Tech Export, Per Capita GDP, PSTAR
  • Ramezan Hosseinzadeh *, Mostafa Saadtipoor, Elham Ansari Pages 147-165

    Innovation in a region or country is influenced by many variables. One of these variables is the uncertainty in the economic and political environment in that region and country. Based on this, the aim of this study is to investigate the effect of global uncertainty (including economic and political uncertainty) on the level of innovation in selected OPEC member countries, including Iran, Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, the United Arab Emirates, Algeria, Nigeria, and Ecuador in the period of 2011- 2022. To estimate the relationship between the variables, the econometric model of the Spatial Durbin Model (SDM) has been used to examine the spatial and indirect effects in addition to the direct effects. The results of the model estimation showed that the global uncertainty variable had negative and significant direct and domestic effects on the level of innovation in these countries. Also, the spatial and indirect effects of this variable have been negative and significant on the innovation rate of countries. Two variables, the amount of facilities granted by banks to the private sector and the corruption control index had positive and significant direct effects. The indirect and spatial effects of these two variables are negative and significant.

    Keywords: Economic Policy Uncertainty, Innovation, OPEC Countries, Spatial Econometrics
  • S. Jamaledin Mohseni Zonouzo *, Sanaz Shahbazi Pages 166-185

    This study with the approach of combining macroeconomic growth with transportation supply and demand, investigates the role of transportation types on Iran's economic growth between 1380-1400, using the simultaneous equation system (3SLS) method. The results of the research showed that all three types of transportation (land, air and sea) have a positive and significant effect on economic growth, so that with a one percent increase in the value of the infrastructure of the transportation sector, economic growth increases by 2.10 percent. Ground transportation has the greatest effect on the growth rate with a coefficient of 0.783, because ground transportation is the main method of transporting goods and services within a country. Maritime transportation with a coefficient of 0.571 is an important factor in economic growth, because it plays an important role in international trade, and the volume of exports and imports by ports and ships can significantly affect the rate of economic growth. Air transportation has a relatively lesser effect on economic growth with a coefficient of 0.037, but it is an important factor in economic growth because it facilitates the movement of people and goods over long distances and leads to increased productivity and economic growth. Also, the price of transportation services has a positive relationship with the supply of transportation services, the population and the amount of income have a positive and significant relationship with the demand for transportation services. The relationship between the price of fuel and the government budget deficit with the supply of transportation services is negative, and the relationship between the amount of cargo transported and passengers moved and the demand for transportation services is positive and significant. The main recommendation of the study is the expansion of investment in road and rail corridors in the south-north and west-east (Silk Road).

    Keywords: Sea Transportation, Land Transportation, Air Transportation, Economic Growth